Communicatie en transparantie

Waarom is er gekozen voor deze aanpassing?
Transparantie is een van de hoofddoelstellingen van het Pensioenakkoord. Daarnaast blijkt uit de evaluatie van de Wet pensioen­communicatie dat de huidige pensioen­communicatie niet effectief genoeg is. Veel communicatie­middelen en ook inhoud daarvan zijn nu (uniform) voorgeschreven door wetgeving. Het voorstel nu is om de formats, met name van het Uniform Pensioenoverzicht en Pensioen123 los te laten.


'We hebben de ambitie om in de begeleiding van deelnemers ver te gaan maar advisering is het vakgebied van de adviseur.'

Wat was er al bekend?
In de hoofdlijnennotitie is er al benadrukt dat bij de verschillende aspecten van het Nieuwe Contract aandacht moet worden besteed aan uitlegbaarheid aan deelnemers. De deelnemer moet worden geïnformeerd over de premie, welk deel daarvan naar de eigen opbouw gaat en welk deel naar de solidariteitsreserve, de toe- of afname van het voor het pensioen­gereserveerde vermogen, stortingen en onttrekkingen aan dat vermogen, de beleggingsresultaten -de toedeling hiervan is heel belangrijk- en overige resultaten. Voor het overige blijven de uitgangspunten dat informatie duidelijk, correct, tijdig en evenwichtig moet zijn.

Daarnaast was de evaluatie van de Wet Pensioencommunicatie al eerder bekend geworden. De aanbevelingen die hieruit voortvloeien krijgen nu een plek in de uitwerking van de wetgeving. Enkele belangrijke aanbevelingen betroffen het afschaffen van de formats voor het UPO en Pensioen123 en de verruiming van de mogelijkheid om digitaal te informeren.

Wat is nieuw?

Met het loslaten van formats en de introductie van meer keuzes, bovenop de al bestaande keuzes komt er meer verantwoordelijkheid bij de pensioenuitvoerder te liggen, zo lezen we. Er wordt daarom een nieuwe open norm geïntroduceerd. Die norm legt de verplichting op aan pensioenuitvoerders om zich maximaal in te spannen om deelnemers op een adequate wijze te begeleiden bij het maken van keuzes. Daarbij moet de keuze passen bij de voorkeuren en doelstellingen van de deelnemer.


Wat vinden wij ervan?
We denken dat het goed is dat belemmeringen om digitaal met de deelnemer te communiceren en deze te begeleiden worden weggenomen. We begrijpen ook nut en noodzaak om doelgroepgericht te communiceren. En we hebben ook de ambitie om in de begeleiding van deelnemers ver te gaan. Daarbij moeten we echter niet de illusie hebben dat alle risico’s waar een deelnemer mee te maken krijgt daarmee ook kunnen worden weggenomen. Bovendien is wat ons betreft, advisering het vakgebied van de adviseur. 


Het is jammer dat de adviseur en de werkgever, ondanks dat het belangrijke spelers in de pensioenketen zijn, geen rol in dit deel van de wetgeving krijgen toegedicht.


We zijn tot slot benieuwd of deelnemers al de nieuwe, gewijzigde informatie goed kunnen verwerken. De deelnemer is gebaat bij eenvoud en er lijkt toch heel wat complexiteit in het nieuwe systeem te sluipen. Uit eerder onderzoek van Nationale-Nederlanden blijkt dat het risico bestaat dat mensen in een kwetsbare positie door de complexe ontwikkelingen nog verder op afstand komen te staan. We roepen dan ook op daar oog voor te hebben.